Otomobil Markaları

AMBLEM AMBLEM VE MARKANIN HİKAYESİ
1913 yılında Lionel Martin ve Robert Bamford, ileride Aston Martin’e dönüşecek olan şirketi kurdular. Kuruculardan Lionel Martin’in, Aston Clinton ile kazandıkları tırmanma yarışı sonrası otomobillerini Aston Martin olarak adlandırdılar.
Fransız otomobil firması Darracq’ı İtalya pazarına sokmak isteyen Cavaliere Ugo Stella, ortaklık başarısızlıkla sonuçlanınca firmayı İtalya’ya taşıyıp, adını da “Lombard Otomobil Fabrikası Anonim Şirketi” (İtalyanca; Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, kısaca ALFA) olarak değiştirdi.
Amlemin Anlamı; Asaletin simgesi
Alfa Romeo amblem tasarimi, Italya’nin Milano sehri ile ülkenin soylu ailesi Viscontietrafina dönüyor. Kirmizi haç soylulugu, beyaz zemin halki ve köylüleri simgeliyor. Taç giymis engerek yilani ise soylu Viscoti ailesi’nin armasindan alindi.
Alman mühendis Augus Horch, otomobil firması A. Horch & Cie’yi kurduktan 10 yıl sonra kendi firmasından atılır. Bunun üzerine Horch, 2. otomobil firmasını kurup, adını da Horch olarak belirler. Amblemdeki dört yüzük araba birligi için bir araya gelip ittifak kuran dört firmayi simgeliyor. Audi ismi, firmanin eski yöneticilerinden olan mühendis August Horch tarafindan verildi. Markaya kendi ismini vermeyen Horch, Latince’deki karşılığı olan Audi’yi verdi.
1913 yılında Karl Friedrich Rapp ve Gustav Otto, 2 ayrı uçak fabrikası kurarlar. Bir süre sonra bu iki fabrika Bayerische Motoren Werke yani BMW ismi altında birleşirler.
BMW logosu, bir uçak pervanesinden esinlenerek geliştirildi. Logodaki mavi ve beyaz renkleri ise, Bavyera bayrağının renkleridir.
Buick Motor Şirketi, 1903 yılında David Dunbar Buick adlı İskoç-Amerikan mucit tarafından kuruldu. 15 yaşında lise eğitimini bırakıp iş hayatına başlayan Buick, kendi firmasını kurdu.
1902 yılında, Henry Ford’un yatırımcıları William Murphy ve Lemual Bowen ile mühendis-kurucu Henry. M. Leland tarafından ABD’nin Michigan eyaletinin Detroit şehrinde kurulmuştur. Henry Ford ile anlaşamayan bir grup insanın bir araya gelerek oluşturduğu bu marka; faaliyet göstereceği alanı ağırlık olarak lüks otomobil olarak belirlemiş ve hamlelerini bu doğrultuda yapmıştır.
Henry Ford, kurduğu 2. otomobil şirketi olan Henry Ford Company’den ayrıldıktan sonra, şirketin kapanmasına karşı çıkan Henry M. Leland adlı mühendis, Cadillac markasının doğmasına sebep oldu. Herkes Ford’un, Henry Ford tarafından kurulduğunu bilir. Bilinmeyen ise, bu şirketin, Henry Ford’un kurduğu 3. otomobil şirketi olduğudur. Ford, önce The Detroit Automobile Company’i (DAC) kurar ve 2 yıl içinde iflas eder. Ardından Henry Ford Company kurulur, ancak 1 yıl sonra Henry Ford bu şirketi bırakır. (Böylece Cadillac markası doğar) 1902 yılında Ford’un 3. otomobil firması olan Ford Malcomson Ltd. kurulur. Şirketin tanınmış mavi logosu ilk kez 1927 yılında geliştirilmiştir. Mavi plaka üzerine süslü püslü harflerle yazili Ford, nostaljik bir geçmisi animsatiyor. 1903 yilindan bu yana kullanilan Ford ambleminde, geçici bir süre için Köln Katedrali’nin silüeti yer almis.
1899 yılında kurulan Fabbrica Italiana Automobili Torino adlı şirket, yakından tanıdığımız FIAT’ın köklerini oluşturur. Şirketi kuran yatırımcılardan biri olan Giovanni Agnelli, 400 dolar karşılığında şirketin hisselerini alır. Şu anda bu hisseler milyar dolar edecek düzeydedir ve şirket yönetiminde her zaman bir Agnelli bulunmaktadır.
AMBLEM: Gerçek ismi uzun oldugu için firma sahibi kisaltmayla firmanin marka amblemini olusturdu. Basit amblem 60 yil aradan sonra 1990 yilinda defne agaci çevreli daire içine yerlestirildi. Amblem firmanin uzn geçmisini ve spor alanindaki basarilarini simgeliyor.
1938 yılında motosikletlerinin ve diğer askeri araçlarının (modifiye edilmiş Ford Model-T) yerine geçebilecek; hafif, manevra yeteneği güçlü, sağlam, güvenli ve seri bir genel maksatlı araç arayışı içinde olan ABD ordusu bu ihtiyacını karşılamak için bir yarışma düzenledi. 135 farklı firmaya yarışmaya katılması için çağrıda bulunuldu. Ancak yarışmaya katılacak firmalar bazı kısıtlamalara da uymak zorundaydılar. Taşımacılık için ağırlığın 600 lbs’yi ve dingil aralığının 75 inç’i geçmemesi bu kısıtlamalardan bazılarıydı. Sadece 49 günde bir prototip ve ayrıca 75 günde 70 test aracı üretmek için kıyasıya bir mücadele başladı. Sonuç olarak sadece üç firma bunu başarabildi (Bantam, Willy-Overland, ve Ford). Yarışmayı kazanan 738,74 $’lık fiyatıyla Willy-Overland oldu. Bu modelin adı CJ1A idi. Bir askeri araç için gayet lüks olan bu araçta tente ve otomatik camlar vardı. Ertesi yıl, orduda epey iyi tutan bu araç CJ2 ismi ve birkaç farklılıkla sivil halkın kullanımına sunulmuştu.
NOT: İlk üretimlerde Willy-Overland firmasının araç başına 38 $ kazandığı söylentisi hala yazılır çizilir.
AMBLEM: Ford’un yarışma için ürettiği ‘Ford GP’ isminden geldiğine inanılmaktadır. ‘FORD General Purpose’ isminin  (Genel maksatlı) ya da “G=Government” ve ABD’deki “4X4” sınıfını ifade eden P’nin birleşimiyle oluştuğu düşünülmektedir. Kademe askerlerinin bu araca uzun olan GP yerine Jeep demeside ayrı bir hikayedir.
Mazda, 1920 yılında Toyo Cork Kogyo Co. adıyla Hiroşima, Japonya’da kuruldu. O dönemde şişe mantarı sıkıntısı olduğu için şirket, şişe mantarı yerine kullanılabilecek bir alternatif geliştirip satmaya başladı. Kısa süre sonra mantar sıkıntısı sona erince, şirket iflas sürecine girdi. 1927’de Jujiro Matsuda yönetimi devraldı ve şirket otomobil üretmeye başladı.
AMBLEM: Mahkeme kararıyla yeni amblem. Renault’a büyük benzerligi nedeniyle açılan davayı kaybeden Japon araba üreticisi Mazda, yeni bir amblem olusturmak zorunda kaldı. Mazda, kanatlarini açmış bir kartal figürünü amblem olarak kullaniyor.
Daimler-Motored-Gesellschaft ve Benz & Cie şirketlerinin 1926 yılındaki birleşmesi, Daimler – Benz’in doğmasına yol açtı. “Mercedes” ismi 1900’de ortaya çıktı. Avrupalı yarış tutkunu Emil Jellinek, Daimler’den hızlı bir otomobil ve Maybach tarafından tasarlanmış özel bir motor istedi. Daimler Chrysler ile ortak çalışıp bir araba yapan CARL BENZ isim bulamayinca araba kazasında ölen tek kizi olan MERCEDES ismini bu arabaya verir. Marka yıllar içinde MERCEDES-BENZ yada DAIMLER BENZ A.G. olarak anılmaya başlar
Mitsubishi ismi, “mitsu” ve “hishi” kelimelerinin birleşmesinden oluşur ve 3 elmas anlanıma gelir. AMBLEM: Mitsubishi logosu da, Iwasaki ailesi ve Tosa klanının sembollerinden oluşur.
Firmanin kurucu ve sahibi Walter Chrysler’in istegi üzerine, 1998 yilindan sonra üretilen Chrysler modellerine 20’li yillardaki eski amblem takilmaya baslandi.
AMBLEM: Yeni arabalara eski tasarim olam amblemde daireler lastigi, simsekler ise hizi simgeliyor.
1812 yılında kurulan Peugeot firması, makine ekipmanları, saat yayları, mutfak gereçleri, ütüler, şemsiyeler ve 1885 yılından itibaren de bisiklet üretiyordu. Şirketin otomobil sektörüne girişi de, bisiklet üretimi sayesinde oldu. 1889 yılında şirketin ilk buhar güçlü otomobili, bir yıl sonraysa benzinli otomobili üretildi. Bir Peugeot sürmemiş olsanızda, Peugeot’nun keşiflerinden birini kullanmış olmanız muhtemel: Biber değirmeni. 1842’de keşfedilen değirmen o kadar işlevseldi ki, günümüze gelene dek hiç değişmedi.
Louis Renault, ailesinin evinin arka bahçesinde ilk otomobilini yaptığında 21 yaşındaydı. Ardından gelen siparişlerle otomobil firmasını 1898 yılında kurdu ismi de “Societe Renault Freres” olarak koydu.
RENAULT amblemi Kübist baklava seklinin bulunuşu 30’lu yillara dayaniyor. Amblem klasik ve durgun sekli ile gelecegi simgelyor. 1992 yılında küçük değişiklerle, su an bütün Renault’larda kullanilan yeni bir tasarım yapıldı.
Saab firması, İsveç Hava Kuvvetleri’ne hizmet etmek için 1937 yılında kuruldu. İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle, şirket otomobil üretmeye başaladı. Şirketin ilk otomobili Saab 92 olarak isimlendirildi, çünkü şirketin 92. tasarımıydı. Daha önce yapılmış olan 91 tasarımın tamamı da uçaklardı. 1947 yılından 1990 yılına kadar Saab Automobile adı altında otomobil üreticisi olmuştur. 1968 ve 1995 yılları arasında ticari araç üreticisi Scania ile birleşerek Saab-Scania olarak adı altında ticari araç üretmiştir.
Adolf Hitler, bir otomobil yapmasını istediği Ferdinand Porsche’den 3 beklentisi vardı: 100 km/s azami sürat, düşük yakıt tüketimi ve otomobile 2 erişkinle 3 çocuğun sığabilmesi. Bu isteklerin sonucunda Volkswagen Beetle doğmuş oldu. 2. Dünya Savaşı’nın ardından İngilizler şirkete el koydu ve Volkswagen’i önce Ford’a, ardından Fransız Hükümetine, diğer İngiliz otomobil üreticilerine ve son olarak Fiat şirketine önerdi. Hiçbiri bu teklifi kabul etmedi, böylece şirket tekrar Alman hükümetine kaldı. Teklifi reddedenlerin, burun kıvırdıkları Beetle modelinin 21 milyondan fazla satış yapmasıyla oldukça üzülmüş olduklarını tahmin etmek zor değil. Vw amblemi Porsche mühendisi Franz Xaver tarafindan bulundu. Ekim 1948 yilindan bu yana markanin iki harfi Almanya’nin Wolfsburg şehrini şereflendiriyor.
Kurucusu Adam OPELin ismiyle anılır. Opel, önceleri sadece dikis makinalari üretiyordu. 1899 yilinda araba üretmeye baslayan Opel, ambleminde tekerlek içinde simsege yer veriyor. Amblemdeki tekerlek güveni, simsek ise hızı simgeliyor.
Japon yıldızı olarak bilinir. Subaru’nun amblemi, 6 Japon araba üreticisinin birleşmesi ile ortaya çıkmıştır. Oval içindeki 6 yıldız, bir araya gelen firmaları sembolize eder.
Japon firmaninn kurucusu Kirchiro Toyoda, 1937 yilinda üçlü elips kombinasyonu ile güçlü markasinin amblemini olusturdu. Elipsler, araba ile müsteri arasindaki sicakligi, ekip ruhunu ve modernizasyonu temsil ediyor.
isveç’in savas tanriçasi Volvo arabalarini, İsveç’in çeliğini sembolize eden daire ve ok süslüyor.Amblemin yaraticisi, demir silahlarla donatilmis savas tanrisi Merih’i simgeledigi figürde, ayni zamanda markanin saglamligina isaret ediyor.
Ispanyol’un S’sinden ilham alınmıştır.
90’li yillarin basinda VW ile birlesmesiyle Ispanyol araba yapimcisi, VW amblemin üstüne prestij, ilericilik ve dinamikligi simgeleyen büyük S harfini yerlestirdi.
Araba ve hızlı kedi. Güç ve zariflik. Jaguar, arbalarindaki zıplayan kedi figürünü, meydana gelebilecek kazalarda, yayalarin yaralanma riskini azaltmak içn değiştirdi. Firma, ürettigi yeni modellerine jaguar yerine, jaguar resimli bir plaket monte ediyor.
FERRARI Italyan kontesin 1923 yilinda firma kurucusu Enzo Ferrari’ye hediye ettigi at maskot, Ferrari’nin amblemini ortaya çıkmasına neden olmuştur. Amblemdeki ana renkler sari ile kırmızı, firma sahibinin yaşadigi komsusehir Modena’yi ve yarışa olan sevgiyi simgeliyor.
Markanın, daire içine yazılmış ismi, güneşin doguşu ile Japon bayrağındaki beyaz zemin içindeki kirmizi noktayi simgeliyor. Amblem, dürüstlüğü ve samimiyeti sembolize etmektedir.
AMBLEM: Güneş ve dürüstlüğü simgelemektedir.
Direksiyon ile bir bayrak Italyan arabasi Lancia’nin bütün zar fligini ortaya çikariyor. Mizrak seklindeki amblemin, firmanin kurucusu, yarisçi Vinceno Lancia’nin soyadi ile iliskili. Italyanca Lancia’nin Türkçe karsiligi mizrak anlamina geliyor.
Suzuki amblemi, 300 güzel sanatlar akademi ögrencisini katildigi bir tasarim yarismasiyla ortaya çikti. Firma yetkilileri, “Uzlastirici” bulduklari büyük “S” harfini,yüzlerce amblem arasindan seçti. Amblem, 1961 yilindan bu yana Suzuki markasini temsil ediyor.